Varné kotle.

Varné kotle jsou zařízení, které slouží pro vaření vysokých objemů potravin díky neustálému přenosu tepla z topného média anebo z přímého ohřevu. Mohou být použity i jako uchování stálé teploty potravin před jejich servírováním. Tyto kotle mají opravdu vysoké objemy mnohdy v řádech několika stovek litrů. Mají buď více plášťové provedení nebo jednoplášťové. Rozlišují se tedy na kotle s přímým nebo nepřímým ohřevem. Podle toho je také určena jejich struktura. Jsou většinou vyrobené z nerezu, takže se jim také říká nerezové varné kotle.

Oblíbené jsou převážně v závodních kuchyních.

Závodní kuchyně, školní jídelny nebo firemní jídelny, nebo spíše kuchyně se bez nich neobejdou. Jsou opravdu nutností tam, kde je potřeba mít velmi vysoké objemy potravin a vydat je za co možná nejkratší čas. S tím také souvisí doba vaření jednotlivých chodů. Jsou používány na tekutou i pevnou stravu. Záleží na tom, co je zrovna potřeba udělat. Jejich rozdělení určuje, v jaké kuchyni bude který typ použit. Ne každá kuchyně má přístup k páře, aby mohla využít jejich parní variantu. Může ale využít kotel s nepřímým ohřevem za použití jiného média na ohřev. Nerezové kotle mají více ohřevných médií. Nejčastějším je přímá horká pára. Mezi další můžeme uvést vodu, která je ohřívána na páru přímo mezi plášti anebo speciální oleje s vysokou teplotou varu. Díky tomu olej nezmění skupenství, ale bude neustále zahřívat úplně celý obsah kotle. Pokud ale nemáme přístup k žádnému z těchto médií, musíme se odkázat na kotle s nepřímým ohřevem. Ty mívají ale menší objem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *